İş hukuku, işçi ve işveren arasındaki ilişkileri düzenleyen ve çalışma hayatındaki haklar, yükümlülükler ve uyuşmazlıkları ele alan hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı, iş yerlerinde işçi-işveren ilişkilerini düzenlerken, hem bireylerin hem de toplulukların iş yaşamındaki haklarını ve sorumluluklarını belirler. İş hukuku genellikle şu konuları kapsar:
İş Sözleşmeleri: İşçi ve işveren arasında yapılan sözleşmelerin düzenlenmesi ve geçerliliği. İş sözleşmeleri, tarafların hak ve yükümlülüklerini, işin tanımını, maaş ve diğer hakları belirler.
Çalışma Koşulları: İşçilerin çalışma şartlarını, çalışma sürelerini, izin haklarını, ücretlerini ve diğer çalışma koşullarını düzenler. Bu, iş sağlığı ve güvenliği, fazla mesai, yıllık izin, hastalık izni gibi konuları içerir.
İş Güvencesi: İşçilerin işten çıkarılma koşullarını, ihbar sürelerini ve işten çıkarılma prosedürlerini düzenler. İş güvencesi, işçilerin haksız yere işten çıkarılmalarını önlemeyi amaçlar.
İş Sağlığı ve Güvenliği: İşyerlerinde sağlık ve güvenlik standartlarını belirler. İşverenlerin iş sağlığı ve güvenliği önlemleri almasını, işçilerin güvenli bir ortamda çalışmasını sağlar.
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri: İşçilerin sendikalara üye olma haklarını, sendikaların işlevlerini ve toplu iş sözleşmelerinin nasıl yapılacağını düzenler. Toplu iş sözleşmeleri, işçiler ve işverenler arasında topluca yapılan anlaşmalardır.
İşçi Hakları ve İhtilaflar: İşçilerin çalışma sırasında sahip oldukları hakları ve bu hakların ihlali durumunda başvurabilecekleri hukuki yolları belirler. İş hukuku, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözüm yollarını da içerir.
Fazla Mesai ve Ücretler: İşçilerin fazla mesai saatleri için alacakları ek ödemeleri ve ücretlerinin nasıl hesaplanacağını düzenler. Bu, standart ücretin üzerine yapılan çalışmalar için ödenecek ek ücretleri içerir.
İş Tenfiz ve İşten Çıkarma: İşçilerin işten çıkarılması durumunda ödenecek tazminatlar, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatını kapsar.
İş hukuku, genellikle ulusal mevzuat, çalışma yasaları ve mahkeme kararları ile düzenlenir. Türkiye’de iş hukuku, İş Kanunu, Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu ve çeşitli yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Ayrıca, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde İş Mahkemeleri rol oynar.
Egemenlik Avukatlık&Arabuluculuk hukuk ofisi kurucu üyesi Av. Diler EGEMENLİK Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2006 yılında mezun olmuştur. 2007 yılından bu yana Antalya merkezli ofisimizde hukuk alanında hizmet vermeye devam etmekteyiz.
Alanında uzman avukatlarla işbirliği yapılarak çözüm ortaklarımızla birlikte Türkiye genelinde Tazminat Hukuku,Sağlık hukuku, İcra Hukuku, Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İşçi ve İşveren Hukuku, Aile Hukuku, Tüketici Hukuku, Ceza Hukuku, Boşanma Davaları, Kira Hukuku, Yabancıların Türkiye'de Gayrimenkul Alımı ve Miras Hukuku alanlarında avukatlık ve hukuki danışma hizmetleri sunmaktayız.
2018 yılından itibaren iş hukuku, ticaret hukuku, sigorta hukuku ve tüketici hukuku alanlarında uzman arabuluculuk hizmeti de vermekteyiz.
Egemenlik Law & Mediation Law Office, founded by Attorney Diler EGEMENLİK, graduated from Başkent University Faculty of Law in 2006. Since 2007, our office based in Antalya has been providing legal services in various fields in collaboration with expert lawyers and our solution partners throughout Turkey. We offer legal representation and consultancy services in areas such as Compensation Law, Health Law, Execution Law, Commercial Law, Corporate Law, Labor and Employer Law, Family Law, Consumer Law, Criminal Law, Divorce Cases, Rental Law, Foreigners' Real Estate Acquisition in Turkey, and Inheritance Law.
Since 2018, we also provide expert mediation services in the fields of labor law, commercial law, insurance law, and consumer law.