Kira hukuku, kira sözleşmeleri ve kiralanan mülklerle ilgili hak ve yükümlülükleri düzenleyen hukuk dalıdır. Kiracı ve mal sahibi arasındaki ilişkileri düzenlerken, kira sözleşmesinin şartlarını, kiralanan mülkün kullanımını ve bu kullanımın sınırlarını belirler. Kira hukuku, genellikle şu konuları kapsar:
Kira Sözleşmesi: Kiracı ve mal sahibi arasında yapılan ve kiralanan mülkün kullanım şartlarını belirleyen sözleşmedir. Kira sözleşmesi, kira bedeli, kira süresi, depozito, bakım ve onarım yükümlülükleri gibi konuları içerir.
Kira Bedeli ve Artışı: Kira bedelinin belirlenmesi ve kira artışlarının nasıl yapılacağını düzenler. Türkiye’de kira bedellerinin belirli sınırlar içinde artırılması gerektiği, genellikle tüketici fiyat endeksi (TÜFE) gibi göstergelere bağlı olarak düzenlenir.
Kiracının ve Mal Sahibinin Hak ve Yükümlülükleri: Kiracı ve mal sahibinin, mülkün bakımını yapma, onarımlarını gerçekleştirme, kira bedelini ödeme, mülkü kullanma ve mülke erişim gibi hak ve yükümlülükleri düzenler.
Kira Süresi ve Fesih: Kira sözleşmesinin süresi, yenileme şartları, fesih hakkı ve fesih prosedürlerini belirler. Kiracı veya mal sahibi, sözleşmeyi ne koşullarda sonlandırabileceğini ve hangi bildirim sürelerine uyması gerektiğini içerir.
Depozito ve Güvence: Kiracı tarafından ödenen depozito veya güvence bedelinin ne şekilde tutulacağı, iade edilme şartları ve hangi durumlarda mal sahibi tarafından reteneceği konularını kapsar.
Mülk Kullanımı ve Bakımı: Kiracının mülkü nasıl kullanabileceği, bakım ve onarım yükümlülükleri, mülkün bozulması veya zarar görmesi durumunda uygulanacak prosedürler düzenlenir.
Tahliye ve Hukuki Süreçler: Kiracının tahliyesi, kiralanan mülkün tahliyesi için gerekli hukuki süreçler, kiracı tarafından kira bedelinin ödenmemesi durumunda izlenecek yollar bu alanda yer alır.
Yasalar ve Yönetmelikler: Kira hukuku, ülke genelinde geçerli yasalar, yönetmelikler ve mahkeme kararları ile düzenlenir. Türkiye’de, kira hukuku genel olarak Türk Borçlar Kanunu’nun kira sözleşmelerini düzenleyen hükümleri ve ilgili diğer mevzuatlarla belirlenir.
Kira hukuku, kiracı ve mal sahibi arasındaki ilişkilerin adil ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla oluşturulmuş kurallar ve düzenlemelerle ilgilenir. Bu düzenlemeler, hem kiracıların hem de mal sahiplerinin haklarını korumayı amaçlar.
Egemenlik Avukatlık&Arabuluculuk hukuk ofisi kurucu üyesi Av. Diler EGEMENLİK Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2006 yılında mezun olmuştur. 2007 yılından bu yana Antalya merkezli ofisimizde hukuk alanında hizmet vermeye devam etmekteyiz.
Alanında uzman avukatlarla işbirliği yapılarak çözüm ortaklarımızla birlikte Türkiye genelinde Tazminat Hukuku,Sağlık hukuku, İcra Hukuku, Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, İşçi ve İşveren Hukuku, Aile Hukuku, Tüketici Hukuku, Ceza Hukuku, Boşanma Davaları, Kira Hukuku, Yabancıların Türkiye'de Gayrimenkul Alımı ve Miras Hukuku alanlarında avukatlık ve hukuki danışma hizmetleri sunmaktayız.
2018 yılından itibaren iş hukuku, ticaret hukuku, sigorta hukuku ve tüketici hukuku alanlarında uzman arabuluculuk hizmeti de vermekteyiz.
Egemenlik Law & Mediation Law Office, founded by Attorney Diler EGEMENLİK, graduated from Başkent University Faculty of Law in 2006. Since 2007, our office based in Antalya has been providing legal services in various fields in collaboration with expert lawyers and our solution partners throughout Turkey. We offer legal representation and consultancy services in areas such as Compensation Law, Health Law, Execution Law, Commercial Law, Corporate Law, Labor and Employer Law, Family Law, Consumer Law, Criminal Law, Divorce Cases, Rental Law, Foreigners' Real Estate Acquisition in Turkey, and Inheritance Law.
Since 2018, we also provide expert mediation services in the fields of labor law, commercial law, insurance law, and consumer law.